Geschiedenis van de kerkorgels Geschiedenis van de kerkorgels

Sweetland orgel - Radewijk
William Sweetland begon in 1846 in Bath (in de omgeving van Bristol) met het bouwen van kerkorgels. Het orgel dat nu in Radewijk geplaatst is, werd door hem in 1860 gebouwd voor de Cock Road Methodist Church ...
lees verder ...

Blank orgel - Witte of Lambertuskerk
Het orgel werd vervaardigd door K.B. Blank & Zn. (1977); het snijwerk leverde H.B.A. Schoemaker. De vorm is ontleend aan het eerste orgel uit 1807, geschonken door Clara Feyoena. 
lees verder ...

Scheuer orgel - Stephanuskerk
In de loop der jaren blijkt het instrument toch al gauw te klein voor de sterk gegroeide Hardenbergse gemeente.
In 1953 wordt aan de firma Reil, orgelbouwers te Heerde, opdracht gegeven het orgel geheel te renoveren en uit te breiden.
lees verder ...

Höftekerk - orgel
Ergens tussen 1700 en 1800 ben ik geboren. De werkplaats waar dit is gebeurd, weet ik niet meer. Ook de mensen die voor mijn geboorte verantwoordelijk waren, ken ik niet. Wel weet ik dat ik heel wat heb afgezworven van werkplaats naar kerk en van kerk naar werkplaats. En overal is van mij afgebroken en bij mij aangebouwd.
lees verder ...

Hessenwegkerk - orgel
Het orgel is van 1951 en gebouwd door de firma Valckx en Van Kouteren uit Rotterdam. Dit bedrijf is nu opgegaan in Pels en van Leeuwen - 's-Hertogenbosch.
Omstreeks 1952 werd het gekocht door de Gereformeerde Kerk van Heemse, waarschijnlijk zijn daarbij wijzigingen aangebracht in de dispositie, ook de orgelkas was niet origineel.
lees verder ...
 

terug