Profiel van wijkgemeente Heemse
Profiel van wijkgemeente Heemse
Onze wijkgemeente Heemse maakt deel uit van de PKN gemeente Hardenberg-Heemse en is het resultaat van een aantal fusies. Allereerst de fusie van de Gereformeerde kerken van Hardenberg en Heemse op 1 april 1999. Zeven jaar later, op 24 maart 2006, volgde de fusie tussen de Hervormde gemeenten van Hardenberg en Heemse met bovengenoemde Gereformeerde kerk. Als gevolg van die fusie werd de nieuwe grote PKN gemeente geografisch verdeeld in acht wijkgemeenten: één in Radewijk, één in de wijk Marslanden, vier in Hardenberg en twee in Heemse.
De twee in Heemse waren de voormalige Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente waarbij de laatste uit twee wijken bestond: Wijk 1 en Wijk 2. Op 1 april 2007 ontstond door een fusie tussen de voormalige Gereformeerde Kerk te Heemse en Wijk 2 van de Hervormde Gemeente Heemse de wijkgemeente Heemser Esch met de Hessenwegkerk als wijkkerk. Wijk 1 van de Hervormde kerk ging verder als wijkgemeente Heemse West met de Witte of Lambertuskerk als wijkkerk. Op grond van een aantal principiële keuzes had Heemse West gedurende een periode van tien jaar in zekere zin een aparte status binnen de PKN HardenbergHeemse. In juni 2019 besloot de algemene kerkenraad met het oog op de noodzakelijke bezuinigingen het aantal kerkdiensten in Heemse tot één ochtenddienst terug te brengen.
Dit besluit was de ‘initiator’ om concreet over een fusie te gaan praten, hetgeen tot dan toe als ‘nabij toekomstbeeld’ werd gezien. In oktober van 2019 zijn wij - wijkgemeente Heemse Esch en wijkgemeente Heemse West - begonnen met de fusiebesprekingen. Door de coronacrisis heeft dat proces de nodige vertraging opgelopen, maar vanaf 1 januari 2022 gaan beide wijkgemeenten gezamenlijk verder en hopen we ook in de loop van 2022 een eigen predikant te kunnen beroepen.
Onze wijkgemeente kan als midden orthodox worden getypeerd en strekt zich globaal uit vanaf het Oelenveer tot aan de kerkelijke grenzen met Mariënberg, Ommen, Dedemsvaart, Lutten en de N343.
|